54 GEMEENTEN ONDERTEKENEN VLAAMS-BRABANTS KLIMAATENGAGEMENT

10 Oktober 2013

54 GEMEENTEN ONDERTEKENEN VLAAMS-BRABANTS KLIMAATENGAGEMENT

De provincie Vlaams-Brabant maakt werk van een klimaatneutrale provincie. De burgemeesters en schepenen van 54 Vlaams-Brabantse gemeenten, de provincie Vlaams-Brabant en Interleuven ondertekenen op 4 oktober een Klimaatengagement. KlimaatengagementDe ondertekening van het klimaatengagement is het startsein om Vlaams-Brabant klimaatneutraal te maken.

'De komende jaren gaan we hier sterk op inzetten. Samen met de gemeenten en organisaties. Samen gaan we een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering', zegt Luc Robijns, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.

Met de ondertekening van het Vlaams-Brabants Klimaatengagement verbinden de gemeenten, de provincie en Interleuven er zich toe om een krachtig en actief volgehouden lokaal klimaatbeleid te voeren.

De 54 gemeenten zijn: Aarschot, Asse, Beersel, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bever, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Galmaarden, Geetbets, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zemst en Zoutleeuw.

 

Klimaatneutraliteit via drie sporen De burgemeesters en schepenen die vandaag hun handtekening onder het engagement zetten, zullen samen met de provincie een zo effectief mogelijk klimaatbeleid uittekenen. Gemeenten kunnen heel wat doen om mee te werken aan de klimaatneutraliteit van de provincie. Ze hebben daartoe heel wat hefbomen in handen. 'Het is de bedoeling om de CO2 uitstoot en het energieverbruik te verlagen en het aandeel hernieuwbare energie te verhogen', zegt gedeputeerde Luc Robijns. 'We zullen hiervoor samenwerken met zoveel mogelijk actoren, zoals gemeenten, burgers, bedrijven, (milieu)verenigingen, het middenveld, sociale partners en distributienetbeheerders. En het blijft niet alleen een meetverhaal. We willen meteen ook werk maken van concrete uitvoering waar snelle en efficiënte realisaties mogelijk zijn'. Dit engagement is het startsein voor een traject dat berust op drie trajecten: de provincie zelf, de gemeenten via het burgemeestersconvenant en als regio. Met de provincie als draaischijf.

 

Provincie en Interleuven zorgen voor ondersteuning

De provincie Vlaams-Brabant en Interleuven gaan de gemeenten ondersteunen bij het behalen van deze streefdoelen, bij het opstellen van lokale klimaatactieplannen en CO2 -nulmetingen, het verstrekken van financiële steun aan de gemeenten, infovergaderingen organiseren, campagnes en projecten uitwerken.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/klimaatengagement