Knallend plezier! Maar niet voor uw dier!

18 December 2012

De provincie Vlaams-Brabant vraagt feestvierders om tijdens Oudejaarsavond extra voorzichtig te zijn met vuurwerk. Vuurwerk is feestelijk en mooi, maar voor dieren angstaanjagend. Om Vlaams-Brabanders bewust te maken van dit aspect van dierenwelzijn voert de provincie de affichecampagne 'Knallend plezier! Maar niet voor uw dier!'.  zegt Luc Robijns, gedeputeerde voor dierenwelzijn. 'Dieren worden opgeschrikt door vuurwerk, ze begrijpen er niets van en worden heel angstig, lopen in paniek weg van het lawaai en de lichtflitsen. Elk jaar opnieuw lopen zo dieren verloren, of raken gewond of zelfs gedood. Bovendien veroorzaken deze verschrikte dieren soms ook ongevallen"

Men kan veel dierenleed voorkomen door rekening te houden met volgende tips:

Hondenbezitters laten hun hond op 31 december best uitsluitend aangelijnd uit vóór 22 uur, als het vuurwerk nog niet helemaal is losgebarsten.

Men houdt liefst alle huisdieren binnen van zodra het donker wordt en zet TV of radio aan om het ergste lawaai te dempen.

Weidedieren, zoals paarden, ezels, pony's en runderen, worden best op stal gehouden.

Men steekt best geen vuurwerk af in de onmiddellijke omgeving van een dier.

Als men van plan is vuurwerk aan te steken, is het goed om zijn buren en de landbouwers uit de omgeving op tijd te waarschuwen zodat ze de nodige maatregelen kunnen nemen. 

De affiche van de campagne 'Knallend plezier! Maar niet voor uw dier!' kan men downloaden via: www.vlaamsbrabant.be/knallendplezier