Kringlooptuin gaat open in KTA Horteco Vilvoorde

26 April 2013

Op 5 mei, tijdens de jaarlijks opentuindag,  opent het KTA Horteco in Vilvoorde haar nieuwe schooltuin. Speciaal aan de tuin is dat het een kringlooptuin is. Duurzame schooltuin zegt Luc Robijns, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.

'Leerkrachten en leerlingen ontwierpen de nieuwe schooltuin en legden hem zelf aan. Ze baseerden zich daarvoor op de principes van het kringlooptuinieren. Belangrijk hierbij is dat men zo veel mogelijk groenafval voorkomt en het groenafval in de eigen tuin verwerkt. Dit is een vorm van duurzaam tuinieren, met oog voor het milieu en goed voor de portemonnee. De school toont hiermee dat de droom van een mooie tuin perfect te rijmen valt met duurzame aanleg en onderhoud',

Naast voorkoming van groenafval, komen ook andere aspecten van duurzaam tuinieren aan bod in de schooltuin. Het gaat dan om het vermijden van bestrijdingsmiddelen, het aantrekken van leven in de tuin of  het gebruik van duurzame materialen.

KTA Horteco zal de kringlooptuin op regelmatige basis ter beschikking stellen voor de organisatie van workshops en lesmomenten over kringlooptuinieren voor burgers.  

Nieuwe studierichting Natuur en Milieu

Afvalvoorkoming en duurzaam tuinieren zijn voor KTA Horteco  belangrijke aandachtspunten. De school opende onlangs de nieuwe studierichting 'Natuur en Milieu'.

'Afvalvoorkoming en duurzaam tuinieren krijgen een expliciete plaats in de opleidingen van KTA Horteco. Dat is een duidelijk signaal dat deze school, die onder haar leerlingen heel wat toekomstige groenprofessionals telt, het belang inziet van een innoverend en duurzaam groenbeheer',  vervolgt gedeputeerde Luc Robijns.

De tuin werd aangelegd in samenwerking met de intercommunale INCOVO, de stad Vilvoorde met de financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant. De tuin past binnen het provinciale project 'CompostKracht', dat haalbare oplossingen voor het vermijden van organisch afval promoot.

Op 5 mei wordt de nieuwe kringlooptuin van KTA Horteco officieel geopend door  gedeputeerde Luc Robijns, directeur Rina Dewulf van Horteco en Alex Heyvaert, voorzitter van INCOVO.

We nodigen u graag uit op dit fotomoment.

 

Adres:   KTA Horteco

            De Bavaylei 116

            Vilvoorde