Provincie geeft groen licht voor 8 windturbines in Zoutleeuw

03 Mei 2013

Provincie geeft groen licht voor 8 windturbines in Zoutleeuw

De provincie Vlaams-Brabant keurde twee milieuvergunningen goed voor in totaal acht windturbines in Zoutleeuw. Ze zullen samen 61.600 kWh per jaar produceren. Dat is groene stroom voor zo'n 15.645 gezinnen. De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant gaf groen licht voor een milieuvergunning voor de uitbating van een windturbine door SEC aan de Velmsebaan en zeven windturbines voor Nimby Projects en Luminus in de Dormaalstraat in Zoutleeuw. , zegt Luc Robijns, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.'

Dit project heeft een hoog maatschappelijk draagvlak.  Dit was bijvoorbeeld te merken aan het feit dat er geen enkel bezwaarschrift werd ingediend tijdens de bekendmakingsprocedure'

 

De windturbines worden geplaatst in twee evenwijdige rijen. Deze turbines zijn gelegen ten westen van de spoorlijn 21 tussen Landen en Hasselt. Ze liggen op een veilige afstand van 440 m tot 770 m van de spoorweg.

Alle windturbines worden uitgerust met een geluidsbeperkende modus die geprogrammeerd zit in het sturingssysteem. Deze zorgt ervoor dat op elk moment van de dag en de nacht de geluidsnormen gerespecteerd worden voor alle woningen in de omgeving. De dichtstbij gelegen woningen bevinden zich op een afstand van zo'n 380 m.

Alle windturbines worden ook voorzien van een slagschaduwmodule die de windturbines automatisch stillegt zodra de wettelijke limiet overschreden wordt.  Vlaams-Brabant klimaatneutraal Door de goedkeuring van deze acht windturbines komt het Vlaams-Brabantse totaal nu op 56 milieuvergunningen. 'Windturbines produceren groene, hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie is duurzaam omdat ze afkomstig is van energiebronnen, zoals wind, die er altijd zullen zijn. Ze stoten ook, in tegenstelling met steenkool, olie, of aardgas, geen CO2 uitZe passen dus volledig in ons doel om onze provincie klimaatneutraal te maken', zegt gedeputeerde Luc Robijns.