Provincie steunt 25 bijzondere natuurprojecten

21 Juni 2013

De provincie Vlaams-Brabant keurde een totaal bedrag van 316.667,67 euro goed voor subsidies aan 25 bijzondere natuurbeschermingsprojecten van vier natuurverenigingen. De natuurgebieden zijn gelegen in Aarschot, Boutersem, Dilbeek, Geetbets, Gooik, Haacht, Halle, Kampenhout,  Keerbergen, Lubbeek en Overijse. , zegt Luc Robijns, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid..

'De bijzondere natuurbeschermingsprojecten kregen onze steun omdat ze zorgen voor een duidelijke meerwaarde voor de biodiversiteit 'Het gaat om natuurstudie en soortbescherming, natuureducatie en sensibilisatie en natuurinrichting'

Overzicht van de goedgekeurde bijzondere natuurbeschermingsprojecten:

 Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw:

Deze organisatie krijgt 86.216,25 euro steun voor 4 projecten. Ze ontwikkelen een educatief project over het samenleven van mieren, bijen, vleermuizen en  zwaluwen. Ook herstellen ze moeraspartijen, een poel en de watertoevoer van twee vijvers in de Doode Bemde. In dit natuurgebied bouwen ze de onthaalinfrastructuur Appeljée verder uit. Ze ontwikkelen een biodiversiteitstoets, een instrument om natuurverweving in diverse ruimtelijke bestemmingen te toetsen.

 Natuurpunt Studie vzw:

Deze organisatie ontvangt 87.611,91 euro subsidies voor 6 projecten. Drie projecten voeren onderzoek naar bijen. Andere projecten onderzoeken vleermuizen op (kerk)zolders en oude bosrelicten in Vlaams-Brabant. Ten slotte volgen ze het voorkomen op van de provinciale prioritaire plantensoorten en koesterburen.

Natuurpunt beheer vzw:

Deze organisatie krijgt 111.245,78 euro voor het beheer van zestien natuurgebieden,  in Aarschot, Boutersem, Dilbeek, Geetbets, Gooik, Haacht, Halle, Kampenhout, Keerbergen, Lubbeek en Overijse.

Natuurpunt Oost-Brabant vzw:

Deze organisatie krijgt 31.593,75 euro voor een groot project om de rol van de natuurgebieden in het behoud van de biodiversiteit in de kijker te stellen voor een breed doelpubliek.