Provincie Vlaams-Brabant steunt slachtoffers wereldrampen: noodhulp voor de Filipijnen en Syrië

14 November 2013

De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant leeft mee met de slachtoffers van de tyfoon in Filipijnen en de burgeroorlog in Syrië. Daarom geeft ze 25.000 euro aan Artsen Zonder Grenzen voor de Filipijnen en 25.000 euro aan het Consortium 12-12 voor noodhulp aan de slachtoffers van de strijd in Syrië. Hulp voor slachtoffers klimaatramp FilipijnenDe Filipijnen werden geteisterd door de supertyfoon Haiyan, één van de zwaarste tropische stormen ooit. Miljoenen bewoners hebben een veilige schuilplaats moeten opzoeken. In totaal zijn zo'n vier miljoen mensen getroffen. De hulp naar het gebied komt langzaam op gang, maar is moeilijk tot stand te brengen door de gigantische verwoestingen.

De noodhulp van Artsen Zonder Grenzen gaat hoofdzakelijk naar de levering van medisch materiaal in de provincie Leyte, waar de tyfoon aan land kwam. Veel medische faciliteiten werden vernield of zwaar beschadigd, materiaal is weggespoeld en medisch personeel vermist.

'Ook wij dragen ons steentje bij in de dringende hulp die nu nodig is voor de vele slachtoffers van de tyfoon', zegt Luc Robijns (Groen), gedeputeerde voor ontwikkelingssamenwerking, milieu en duurzaamheid. 'Dit menselijk drama kan helaas niet los gezien worden van de klimaatveranderingen. We hopen dan ook dat er concrete resultaten op de Klimaattop van Warschau uit de bus komen die dergelijke rampen in de toekomst helpen voorkomen. Ook wij werken hard aan de uitvoering van ons ambitieus plan om Vlaams-Brabant klimaatneutraal te maken'.

Hulp voor Syrische oorlogsslachtoffers

Momenteel is het conflict in Syrië al twee jaar aan de gang. De burgeroorlog kostte al minstens 100.000 mensenlevens. Nagenoeg 2 miljoen burgers zijn voor het geweld gevlucht naar de buurlanden, waar ze worden opgevangen door mensen thuis of in vluchtelingenkampen. Meer dan 4,5 miljoen Syriërs zijn op de vlucht in eigen land.

'Daarom geven we noodhulp aan Caritas International in het kader van het Consortium 12-12. Met onze steun gaan ze voedsel, basisgoederen, medische zorg en psychologische hulp verstrekken aan vluchtelingen in de Syrische kuststreek, Libanon en Jordanië', zegt Luc Robijns (Groen), gedeputeerde voor ontwikkelingssamenwerking.

Contact:

Luc Robijns, gedeputeerde voor ontwikkelingssamenwerking,

016 26 70 50, [email protected]