Volgende regering moet net meer treinen inzetten tussen Brussel en de Vlaamse Rand

09 Mei 2014

"Met de afschaffing van de late treinen moet je al tijdens een optreden vertrekken om de laatste trein huiswaarts te halen.", stelt Hermes Sanctorum scherp. De NMBS-plannen om de late treinen af te schaffen, zijn voor Groen onaanvaardbaar. "Hiermee ontmoedig je mensen uit de rand om naar Brussel te gaan voor een optreden, opera of theater.", zegt Hermes Sanctorum. Wie bijvoorbeeld vanuit Brussel naar Asse, Merchtem of Opwijk wil, heeft een laatste trein in Brussel Centraal om 23h19 uur, met het nieuwe schema wordt dat 21.41 uur. De laatste trein naar Groot-Bijgaarden en Ternat vertrekt vandaag om 23.03 uur, dat zal 21h55 worden. En ook voor de omgekeerde beweging, van de rand naar Brussel, worden treinen afgeschaft. "Ook vandaag kan je al stranden in Brussel omdat je nog iets bent gaan drinken na een uitstap in Brussel. Dan mag je ofwel een dure taxi ofwel een hotel boeken. Met de plannen van de NMBS mag je vertrekken voor het optreden gedaan is."

Groen vindt dat de volgende regering ervoor moet zorgen dat net meer treinen worden ingezet. Volgens de partij is investeren in openbaar vervoer het beste instrument om onze mobiliteit te verduurzamen en een alternatief te bieden voor de ondraaglijk vele files.

"Met de NMBS-plannen groeien Brussel en de Vlaamse rand op vlak van mobiliteit ook verder uit elkaar.", besluit Sanctorum. "Noch Brusselaars, noch inwoners van de rand zijn hiermee gediend."