ARTEFACT festival. A City Shaped met avonturen in kunst, media en muziek

26 Januari 2013

Uitnodiging opening op woensdag 13 februari 2013 om 21 uur in STUK in Leuven  Van 13 tot 24 februari organiseren de provincie Vlaams-Brabant en STUK, met de steun van de stad Leuven, het mediakunstfestival ARTEFACT. Hedendaagse, ecologische en duurzame stadsontwikkeling staan dit jaar centraal. 

'Met Artefact spelen we een voortrekkersrol in Vlaanderen. We brengen jongeren in contact met hedendaagse kunst die gebruik maakt van nieuwe media', zegt Luc Robijns, gedeputeerde voor jeugd. 

ARTEFACT breekt uit het STUK

De baseline van het festival is 'Artefact: avonturen in kunst, media en muziek'.  Artefact breidt uit en breekt buiten de muren van STUK om Leuven mee in te palmen. Zo zal er een installatie komen op de Grote Markt, staan er enkele werken in de Bib in Leuven en komen er voor het eerst concerten in de vernieuwde zaal van Het Depot. Een voorstelling zal zelfs doorgaan in een supermarkt in het centrum van Leuven. 

ARTEFACT zorgt voor dialoog over duurzame stadsontwikkeling

Het thema van dit jaar is  'A City Shaped'. Hiermee wil ARTEFACT nieuwe aspecten van hedendaagse en toekomstige stadsontwikkeling onderzoeken en kritisch bevragen.

'Onze grondstoffen worden steeds schaarser. De toekomst van de planeet hangt af van de mate waarin onze steden duurzaam worden. De kunstenaars van ARTEFACT hebben die boodschap begrepen. In het Repair Cafe brengen ze dat in praktijk. Burgers organiseren zich er tegen de wegwerpmaatschappij. Ze herstellen en recycleren er kapotte toestellen', zegt gedeputeerde Luc Robijns.

Een greep uit het programma

Het festival bestaat uit een uitgebreide tentoonstelling van o.m. Luc Deleu (B), Agnes Denes (US), Lee Mingwei (TW) en Damien Chivialle (FR), performances, lezingen van o.m. Carolyn Steel en concerten met o.m. Actress, Red Snapper, The Irrepressibles, SX, Forest Swords, Daddy G van Massive Attack.

Enkele hoogtepunten zijn:

  • Het Repair Café Oude, kapotte gebruiksvoorwerpen krijgen gratis een tweede leven in het Repair Café. STUK en buurtwerk 't Lampeke zorgen voor gereedschap en de knowhow, deelnemers brengen kapotte spullen mee. Er zijn elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers die samen met de deelnemers aan de slag gaan.
  • UFU (Urban Farming Unit) | Damien Chivialle Op de Leuvense Grote Markt komt een grote werfcontainer met daarbovenop een serre. Binnenin zit een aquarium met vissen die via een ingenieus systeem de planten in de serre voeden. De Urban Farming Unit (UFU) vormt een zelfregulerende stadsboerderij ter grootte van een parkeerplaats. Centraal staat de vraag hoe men zonder grond toch biologisch groeten en fruit kan verbouwen.
  • Borrowed Landscape | Fieldworks

Borrowed Landscape speelt zich af in een supermarkt. Op een geniale wijze infiltreren de performers in de alledaagse routine van de winkel en laten de koper zich bewust worden van de winkel en zijn faciliteiten. Stilstaan bij de alledaagse routine, een unieke vorm van mindfulness.

  • The Mending Project | Lee Mingwei Gerafelde kousen, gescheurde broeken, een T-Shirt met gaten? In The Mending Project kan men favoriete gehavende kledingstukken laten herstellen. De ruimte bestaat uit een kleurrijke wand vol garenspoelen, een lange tafel en een handige hersteller. Men kan een favoriete T-Shirt laten herstellen en zien hoe het samen met de andere afgewerkte kleren een deel van de expo wordt. Mingwei probeert de herstelling niet te verbergen, maar voegt een opvallend onderdeel toe. Op de laatste dag mag iedereen zijn of haar herstelde stukken komen oppikken.
  • Wheatfield - A Confrontation | Agnes Denes

Een gigantisch korenveld in hartje New York. In 1982 realiseerde Agnes Denes dat legendarische project. De grond waarop het graan verbouwd werd, had een toenmalige waarde van maar liefst 3,5 miljard euro. Wheatfield-A Confrontation zegt iets over voeding en energie, (wereld)handel en economie, maar ook over misplaatste prioriteiten, mismanagement, afval, honger en ecologische bezorgdheden. ARTEFACT toont foto's en frappant documentatiemateriaal. 

ARTEFACT is, op enkele concerten en performances na, gratis.

Meer info: www.artefact-festival.be

 

Op woensdag 13 februari vindt de openingsavond in het STUK plaats.

We nodigen u graag uit voor deze officiële opening.

 

Adres:   STUK 

            Naamsestraat 96

            Leuven