
Eigenlijk kan een dergelijke TDL-zone zelfs niet in Meise. Meise ligt in het buitengebied, in de groene Brusselse rand, tussen Mechelen en de hoofdstad. Door enkele aanpassingen in het nieuwe RSV doet men aan ruimtelijk beleid "à la carte". Naast bestaande specifieke economische knooppunten (Londerzeel), worden nu ook bijzondere economische knooppunten voorzien (Meise). En door deze juridische spitsvondigheid wordt de Raad van State nestjes buiten spel gezet want die had de plannen eerder vernietigd net omdat Meise gelegen is in het buitengebied..
Vlaanderen heeft behoefte aan een duurzame bescherming van zijn schaarse open ruimte en Brussel heeft behoefte aan een groene rand. Nog meer open ruimte schrappen ten voordele van industriegrond is geen optie. Er is op dit moment in Vlaams Brabant nog 1.148 ha aan industrieterreinen die niet gebruikt wordt, in heel Vlaanderen ligt zelfs meer dan 12.000 ha industrieterreinen er onaangeroerd bij. Meer dan 2.500 bedrijfspanden, waarvan 360 in Vlaams-Brabant staan leeg.
Groen! eist dat de Vlaamse regering de vervuilde industriegronden versneld saneert en op de bestaande industrieterreinen de leegstand prioritair invult. Daarnaast vraagt Groen! om op de bestaande industrieterreinen tot verdichting te komen, want ook daar blijft veel grond ongebruikt. Ten slotte wil Groen! meer inzetten op innovatie en groene industrie dan op transit en doorgaand vrachtvervoer.
Als bijlage vindt u het bezwaarschrift dat Groen! indient tegen de herziening van het Ruimtelijke Structuurplan Vlaanderen, evenals het antwoord van Vlaams minister-president Kris Peeters over de 12 000 ha beschikbare industrieterreinen.
Dirk Peeters Hermes Sanctorum
Groen! Vlaams parlementsleden
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter