Gemeentebestuur Tremelo wil speelstraten niet promoten

17 Juli 2015

Gemeentebestuur Tremelo wil speelstraten niet promoten

lanceerde voorhet

In 2010  de gemeente Tremelo  eerst "speelstraten", een initiatief dat al snel na de start aan een stille dood stierf. Om het concept nieuw leven in te blazen, lanceerde Groen Tremelo-Baal een nieuw idee: de "Zomerstraten". Op de gemeenteraad van april deed gemeenteraadslid Kris Torfs het voorstel om het concept van speelstraten te promoten, te herlanceren en te herbenoemen naar "Zomerstraten". 

Tientallen Vlaamse steden en gemeenten geven hun inwoners de mogelijkheid om voor een bepaalde tijd hun straat af te sluiten. En ook Groen wil samen met kartelpartner Sp.a de inwoners van Tremelo de kans geven om tijdens de zomermaanden hun straat autovrij te maken. Niet alleen om kinderen te laten spelen, maar ook om nieuwe bureninitiatieven op te zetten.  

Met deze mix van 'speelstraten' en 'leefstraten' willen we:

  • werken aan een betere verstandhouding tussen buren
  • mensen verbinden met elkaar door de straat aan hun te geven?
  • het sociaal contact bevorderen

Maar, het gemeentebestuur (Open VLD/CD&V) ziet het anders. Speelstraten bestaan in Tremelo, maar het concept uitbreiden en promoten naar de inwoners toe vinden ze een brug te ver. Tijdens de gemeenteraad van juni bracht Groen voorzitter, Kris Torfs, de speelstraat terug in het debat. Maar alweer werd het idee begraven met de woorden: "Het bestaat al en we gaan het zeker niet promoten". Hiermee laat ons bestuur een mooie kans liggen om mensen dichter bij elkaar te brengen.

In de marge van de speelstraat kan je deze zomer via de provincie Vlaams Brabant een gamebike aanvragen.  Een gamebike is een elektrische bakfiets vol vertrouwde spellen maar dan in een artistiek en klimaatneutraal kleedje. De ideale attributen voor een namiddag of avond plezier in je speelstraat!  

Kris Torfs
Voorzitter Groen Tremelo-Baal
Gemeenteraadslid Groen Tremelo-Baal