Grootste groep gemeenten tekenen in Vlaams-Brabant het Europees Burgemeestersconvenant
25 Juni 2014
Groen deputé Luc Robijns en de burgemeesters van 57 Vlaams-Brabantse gemeenten ondertekenen vandaag het Europese Burgemeestersconvenant. Het is de eerste keer in Europa dat zo'n grote groep gemeenten het Burgemeestersconvenant tekent. De burgemeesters van 57 Vlaams-Brabantse gemeenten ondertekenen vandaag het Europese Burgemeestersconvenant. Het is de eerste keer in Europa dat zo'n grote groep gemeenten het Burgemeestersconvenant tekent. Met het Burgemeestersconvenant engageren gemeenten zich mee voor de Europese en regionale inspanningen om de CO2-uitstoot van hun gemeenten met minstens 20% te verminderen tegen 2020. Daarnaast willen deze gemeenten sterk inzetten op energiebesparing en gebruik van hernieuwbare energie.
'De ondertekening van het Burgemeestersconvenant is een grote stap voor onze provincie richting klimaatneutraliteit', zegt Luc Robijns (Groen), gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. 'Als regiobestuur willen we de motor zijn van de gemeentelijke klimaatambities. Het is ook de eerste keer op Europees niveau dat er zoveel gemeenten in één keer aansluiten bij het Burgemeestersconvenant. Met dit aantal brengen we het aantal ondertekende gemeenten in België van 111 op 168'.
Klimaatstrategie
De ondertekenaars beloven om binnen het jaar een klimaatactieplan, het Sustainable Energy Action Plan of SEAP, op te stellen met concrete maatregelen om de doelstellingen te behalen. Om dit plan op te stellen, baseren de gemeenten zich op een CO2-nulmeting. Deze nulmetingen zijn uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling (VITO), in opdracht van de Vlaamse overheid.
Provincie Vlaams-Brabant en Interleuven zorgen voor ondersteuning bij uitvoering
De Europese Commissie duidde de provincie Vlaams-Brabant en Interleuven aan als territoriale coördinatoren om de lokale besturen te begeleiden.
'We zullen de gemeenten concreet ondersteunen bij het uitvoeren en behalen van de streefdoelen', zegt gedeputeerde Luc Robijns (Groen). 'We gaan hen inhoudelijk helpen bij het opstellen van hun lokaal klimaatactieplan en CO2 -nulmeting. We bieden ook financiële en administratieve hulp, bij het organiseren van infovergaderingen, het voeren van campagnes, het netwerken met andere actoren en het uitwerken van projecten. Samen zullen we een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering'.
Het convenant is een initiatief van de Europese Commissie en heeft aldus een belangrijke Europese uitstraling. Het is een mooie vlag om het hele lokale energiebeleid focus en systematiek te geven en zichtbaar te maken voor de bevolking. Sedert de aftrap begin 2009 hebben 5753 Europese gemeenten getekend. In die gemeenten wonen samen meer dan 180 miljoen inwoners.
Voor een overzicht van alle ondersteuning en meer info over klimaatneutraliteit kan u surfen naar: www.vlaamsbrabant.be/klimaatneutraal
De burgemeesters van Aarschot, Asse, Beersel, Bekkevoort, Bertem, Bever, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Kraainem, Landen, Lennik, Liedekerke, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst en Zoutleeuw ondertekenen vandaag het Europese Burgemeestersconvenant. Leuven tekende eerder het convenant.